Puutarhurin vinkit

Onnistumisen ilo on meille sydämen asia! Olemme koonneet näille sivuille vinkkejä ja linkkejä kotipuutarhurien iloksi ja avuksi. Poimi neuvot, vieraile puutarhallamme ja nauti kasvun ihmeen seuraamisesta omassa puutarhassasi!


Kalkitus ja lannoitus

Kuten me ihmiset tarvitsemme ruokaa, niin myös kasvit tarvitsevat ravintoa kukoistaakseen. Sen vuoksi ei ole yhdentekevää, minkälaiseen kasvualustaan taimet istutetaan. Kullakin kasvilla on omat vaatimuksensa kasvualustan ja lannoituksen suhteen: yhdet pitävät happamasta maasta, toiset tarvitsevat kukoistaakseen runsaasti lannoitusta, kolmansille taas sopii mainiosti karu, vähäravinteinen kasvualusta. Ennen istuttamista on siis viisainta selvittää taimen maaperävaatimukset sekä kasvualustan nykyinen tila, ja tehdä tarvittavat maanparannustoimenpiteet. Jatkossa kasvualustan ravinteiden ja ph-tason ylläpito on siten helpompaa.

Lue lisää:
-Kasvualustan lannoittamisesta
-Kasvualustan kalkitsemisesta


Astiataimi vai paljasjuurinen?

Taimistoilla on tarjolla eri tavalla pakattuja taimia. Suurin osa taimista myydään astiataimina, joiden istuttaminen onnistuu läpi kesän. Tarjolla on kuitenkin myös muulla tavoin pakattuja taimia, jotka soveltuvat erinomaisesti mm. pensasaitaistutukseen, kunhan huomioi istutuksessa muutamia tärkeitä seikkoja.

Lue lisää eri taimityypeistä...


Puun istutus

Puut myydään yleensä astiataimina, joiden istuttaminen onnistuu läpi kesän. Kasvualustana hyvä lähtökohta on paksu multakerros, jota parannetaan kullekin puulajille parhaiten sopivaksi. Tärkeätä on myös muistaa tarpeeksi syvä kasvualusta – matalakasvuisetkin puut tarvitsevat vähintään reilun puolen metrin syvyisen, korkeat puut jopa metrin syvyisen istutusalustan.

Lue lisää:
-Havupuiden istuttamisesta...
-Lehtipuiden istuttamisesta...
-Hedelmäpuiden istuttamisesta...


Puiden ja pensaiden leikkaus

Kasveja ei tulisi leikata pelkästä leikkaamisen ilosta. Maltilla tehty hoitoleikkaus uudistaa ja ohjaa kasvua, mutta on tärkeää tietää, milloin ja miten leikkaus tulee tehdä. Leikkausajankohdan yleissääntönä on, että leikkaus tehdään kevättalvella ennen kasvun alkua. Osan kasveista voi leikata myös syksyllä kasvun päätyttyä.

Lue lisää puiden ja pensaiden leikkaamisesta...


Katteet hyötynä ja silmänilona

Katteiden tarkoituksena on peittää rikkakasveille altis paljas multapinta ja vähentää siten kitkemisen tarvetta. Ne myös vähentävät kastelun tarvetta hidastamalla kosteuden haihtumista. Ja tokihan katteet tuovat puutarhaan silmäniloakin! Paras kate pensaiden ja puiden alle ovat maanpeitekasvit. Maan myötäisesti kasvavat perennat ovat ekologinen, helppohoitoinen ja edullinen ratkaisu maan kattamiseksi. Maanpeitekasvien ohella yleisiä ovat myös erilaiset kivi- ja hakekatteet, sekä peitekangas.

Lue lisää maakatteista ja niiden käytöstä...

Lähiruokaa omasta hyötypuutarhasta

Hyötypuutarhan perustaminen on suosittua. Eikä ihme, itse kasvatetut yrtit, vihannekset ja marjat ovat puhdasta lähiruokaa parhaimmillaan! Satoisa puutarha vaatii toki aikaa ja huolenpitoa, mutta vastineeksi saat herkulliset maut ja onnistumisen ilon. Ja mikäpä olisi sen rentouttavampaa, kuin upottaa kädet ja ajatukset multaan!

Hyötypuutarhan perustaminen onnistuu vaikka parvekkeella: useimmat yrtit ja vihannekset viihtyvät varsin mainiosti ruukuissa ja parvekelaatikoissa. Ruukkukasvatuksessa on myös se etu, että hallan uhatessa ruukut voi nostaa sisätiloihin ja mökille lähtiessä pakata vaikka mukaan. Laita ruukun pohjalle salaojitukseksi lekasoraa, tai vaikka ruukun palasia, ja täytä lannoitetulla taimimullalla. Sitten vain lempitaimet multaan ja kasvun ihmettä seuraamaan.

On hyvä muistaa, että kastelusta ja lannoituksesta on huolehdittava säännöllisesti koko kasvukauden ajan. Runsaasti valoa, sopivasti vettä ja oikeat ravinteet - siinä parhaan sadon salaisuus!