Sisusta viherkasveilla!

Huonekasvit piristävät kodin ilmettä helposti ja nopeasti, ja tekevät tilasta kuin tilasta kodikkaan. Kerro meille millainen kukkien hoitaja sinä olet - me kerromme millainen viherkasvi sinulle parhaiten sopii!

Istuta uusi viherkasvi tuoreeseen kukkamultaan

Viherkasvit myydään useimmiten myyntiastioissa, jotka on täytetty kasvatusturpeella. Kun tuot uuden viherkasvin kotiin, istuta se aina uudelleen kunnon multaan. Uusi multa antaa kasville elinvoimaa ja kasvi lähtee juurtumaan hyvin. Valitse ruukuksi mieluiten astia, jossa on reikä pohjassa, jotta ylimääräinen kasteluvesi pääsee ulos ruukusta. Istutusastian koko on sopiva silloin, kun kukan juuristo mahtuu reilusti kokonaan multaan.

Useimmille huonekasveille sopii tavallinen kukkamulta, altakasteluruukuissa käytetään kestomultaa (viherkasvimulta). Orkideat sen sijaan istutetaan orkideamultaan, joka ei itse asiassa ole multaa laisinkaan: ne eivät näet viihdy tavallisessa mullassa vaan vaativat ilmavan kasvualustan. Samoin kaktukset ja mehikasvit tulisi istuttaa hiekkapitoiseen ja vähäravinteiseen kaktusmultaan.

Huolehdi, että kasvin juuret eivät seiso vedessä

Istuta viherkasvi siten, että ylimääräinen, multaan imeytymätön vesi pääsee valumaan pois multatilasta. Useimmat viherkasvit kestävät kyllä hetkellistä kuivuutta - varmimmin ne sen sijaan saa heittämään henkensä hukuttamalla; jos juuristo seisoo koko ajan vedessä, juuret mädäntyvät ja kasvi kuolee.

Valitse istutukseen ruukku, jonka pohjassa on reikä, ja laita ruukun pohjalle vielä parin sentin kerros ruukkusoraa. Tällä varmistat, että ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois ruukusta, eivätkä juuret kärsi liian märästä kasvuympäristöstä. Älä täytä ruukkua mullalla liian täyteen, vaan jätä reilu kasteluvara.

Kastele säännöllisesti mutta maltilla

Yleissääntönä voidaan pitää, että viherkasvi tulee kastella kerralla kunnolla ja antaa kasvualustan sen jälkeen kuivahtaa kokonaan ennen seuraavaa kastelua. Tällä varmistetaan, että juuret eivät seiso märässä koko ajan. Tarkista kuitenkin aina kasteluohjeet, kun hankit uuden viherkasvin.

Kastelutarpeen voi todeta helpoiten työntämällä sormen multaa ja tunnustelemalla kosteutta useamman sentin syvyydestä. Pintamulta kuivahtaa aina melko nopeasti, joten se ei ole oikea mittari kastelutarpeen mittaamiseksi. Kastelutarve vaihtelee vuodenajan mukaan: kesällä kasvit tarvitsevat vettä useammin kuin talvella. Talvella niitä sen sijaan on hyvä sumutella säännöllisesti, koska huoneilma on silloin erityisen kuivaa.

Lannoite antaa ravinteita kasvuun ja kukkimiseen

Viherkasvit kaipaavat ravinteita kasvukaudellaan, keväästä syksyyn. Ruukkukasvit ovat tässä kasvattajansa armoilla; ruukussa kasvi ei saa ravinteita ellemme me niitä niille tarjoa. Suurimmalle osalle viherkasveista sopiva lannoitusväli on kerran viikossa, mehi- ja kaktuskasveille kerran kuussa. Nestemäisen lannoitteen voi lisätä suoraan kasteluveteen. Toinen vaihtoehto on laittaa multaan pitkävaikutteinen ravinnepuikko. Tarkista annostelu lannoitteen myyntipakkauksesta.

Valoa mutta ei paahdetta

Kasvit tarvitsevat valoa. Valon tarpeen määrä toki riippuu lajista, mutta vain harva viherkasvi pärjää hämärässä pitkään. Sijoita kasvit mieluiten hajavaloon, niin että aurinko ei pääse paahtamaan kasvia suoraan. Jos haluat sijoittaa kasvin ikkunan ääreen, vältä eteläikkunaa ja suosi itä- ja länsi-ikkunoita.

 

Hoito-ohjeita suosituille viherkasveille

Klikkaa alla olevia kuvia ja lue lisää erilaisten viherkasvien hoidosta. Viherkasvien hoito ei ole salatiedettä, onnistut varmasti! Ja tosiasia on, että kokeneinkin viherpeukalo joutuu joskus sanomaan hyvästit jollekin viherkasville - sitähän elämä on!

Iloa ja onnea viherkasvien kanssa puuhailuun!

Anopinkieli

Nukkumaija

Traakkipuu

Kiinanruusu

Palmuvehka

Kultaköynnös

Peikonlehti

Kultapalmu

Rönsylilja